Do vrha sv.Nikole

Iako više nema mnogo mjesta na koje nije kročila ljudska noga, ponekad vrijedi nanovo otkriti neka zaboravljena mjesta skrivene istinske ljepote. Jedno takvo mjesto je i vrh svetog Nikole na 628 metara nadmorske visine ujedno i najviši vrh na otoku Hvaru.
Ne tako davno predjeli oko sv. Nikole bili su puni života. Kada bi zima popustila mnogi su se žitelji sela, koja se nalaze u podnožju, polako selili u više predjele gdje su čuvali stada i obrađivali zemlju.
Iako danas više nema stoke još uvijek se obrađuju vinogradi i maslinici. Stanovnici otoka sigurno jednom godišnje posjećuju planinu i iz vjerskih razloga, na dan sv. Nikole. Možda su upravo hodočasnici preteče današnjim turistima planinarima jer se jedni i drugi penju iz nekoristoljubljivih razloga.
Otočne planine prava su poslastica za ljubitelje hodanja i penjanja. U pohod na sv. Nikolu možete započeti iz nekoliko pravaca, s obale na južnoj strani iz sela Svirći, Dola ili s vidikovca zapadno od Staroga Grada.
Rekreativcima i biciklistima preporučamo krenuti s vidikovca. Nakon nekoliko kilometara makadamske ceste bez teških uspona i padova doći ćete podno same stijene na najvišem vrhu.
Vrh se uzdiže iznad sela Sveta Nedjelja prema kojoj se spuštaju južne litice sv. Nikole. Ako je lijepo i bistro vrijeme s vrha se može vidjeti i otok Vis. Kada se s grebena sv.Nikole pogleda prema podnožju planine, imati ćete osjećaj da ste upravo na vrletnim vrhovima. S tog mjesta zaista nije teško razumjeti zašto su nekoć ljudi svoja svetišta gradili upravo na ovim visinama.
Sv.Nikola zaštitnik je putnika i pomoraca pa se u njegovu čast sagradila crkvica i to s mjesta gdje se najbolje vide kopneni i pomorski putovi. Crkvica na najvišem vrhu otoka Hvara pod nazivom Od brda ( De Monte) prvi put se spominje 1495. godine. Iz dostupnih dokumenata vidi se da su crkvu sagradili mještani Vrbanja i Sviraća a u njenoj izgradnji sudjelovali su i brodari iz Vrboske. Nekoliko puta je uništavana od udara groma, ali svaki put obnavljana. Povratak s vrha sv.Nikole preporučavamo preko Purkinog kuka i sela Dol, sjeverno od Staroga Grada.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |