Ekspedicija Lampedusa

Tragom hvarske afričke ribarske flote.


Prije 150 godina, Tomažo Bonaparte brodar s otoka Hvara, krenuo je u potrazi za srdelom koja ga je dovela do talijanskog otoka Lampeduse nedaleko od obale Afrike.
Nakon što su čuli za uspješan ribolov sljedećih godina za njim su krenuli i drugi hvarski brodari. Flota jedrenjaka svake je godine plovila na Lampedusu, sve do 1905. godine, kada se posljednji hvarski jedrenjak "Giorgio", kapetana Frane Maroevića iz Staroga Grada vratio u jesen na otok Hvar.
Na Lampedusi su organizirali lov na srdele, solili ih i u drvenim barilicama prenosili svojim brodovima do luka Crnog mora i istočnog Sredozemlja, prodavali i vraćali se s teretom, najčešće žita na otok Hvar. Neki su ostali živjeti na Lampedusi, a njihovi potomci još su i sada na otoku. Ekspediciju koju čine hvarani arheolog Branko Kirigin, vinar Andro Tomić, slikar Darko Šoša, fotograf Marko Vodanović i ravnatelj Muzeja Staroga Grada Aldo Čavić, krenut će tragom hvarske afričke flote 2012. godine na kojoj će im se pridružiti Stipe Božić i Joško Bojić, koji će na ovom putovanju snimiti dokumentarni film.
Ovo je druga ekspedicija istih članova, koji su u travnju 2003. godine realizirali sada već legendarnu
Ekspediciju Faros-Paros-Faros.  Ovaj put će ploviti restauriranim jedrenjakom iz 1929. godine "Bente Dorte", čiji su kapetani i vlasnici Rebecca i Krešimir Vidas.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |