FARO(pi)S

Festival književnosti „Faro(pi)s“ djeluje
već dvanaest godina u Starom Gradu na Hvaru u organizaciji Jovana Brajovića i Mejre Mujičić, voditelja galerije Moria. Nastao je kao ljetna varijanta festivala književnosti FAK, kad su u Hrvatskoj književnici tek počeli javno i neformalno čitati ulomke iz svojih knjiga. Kako se radi o mjestu na jednom otoku, važan dio ove manifestacije čini pokušaj decentralizacije kulturnih sadržaja i približavanje književnosti u živo i izoliranim mjestima. Nezanemariv detalj u pokretanju cijelog projekta bila je i velika književna tradicija otoka Hvara s dva naša najveća renesansna pisca nakon Marka Marulića, Petra Hektorovića i Hanibala Lucića. Cijela književna svečanost, tijekom nekoliko dana u kolovozu, uvijek iznova priziva hektorovićanske pučke razgovore jer i kada se čitaju visoko književni tekstovi atmosfera je uvijek ugodna i opuštena, dok se kasnije s piscima može razgovarati.
U tih par dana, ustvari, u malom gradu nemoguće ih je negdje ne susresti a veliki broj njih biva doveden na otok. Tako se stvara pozitivno zasićenje književnošću i cijeli grad živi s piscima, što je drugi veliki cilj, a ujedno i konkretna realizacija Faro(pi)s-a.
Prvih godina nepovezano se, u stilu FAK-a, dovodilo pisce na otok, dok se sljedećih godina koncepcija zaokružuje i veća se pažnja posvećuje tematskim večerima. Festival nije usmjeren samo na čitanje umjetničke proze i poezije, već se tu nađe mjesta i za kronike, eseje i drame.
Svih ovih godina gostovali su i pisci iz drugih zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija,Velika Britanija,Slovenija,Crna Gora ), pa se tako nastoji dobiti i na međunarodnom karakteru manifestacije.
Nakon prve dvije godine u Starom Gradu, poslije se prenosilo književnost i u druga mjesta na otoku, Vrboskoj i gradu Hvaru.
Prve godine 2002. Faro(pi)s je ugostio: Renata Baretića, Miljenka Jergovića, Antu Tomića, Juricu Pavičića, Nenada Rizvanovića,Tahira Mujičića, Ćiću Senjanovića, Alema Čurina,Ivu Brešana, Ivicu Ivaniševića i Ahmeda Burića.
Godine 2003., na II. Faro(pi)s-u svoja su djela čitali: Tahir Mujičić, Jurica Pavičić, Slobodan Prosperov Novak, Senko Karuza, Ante Tomić, Ivica Ivanišević, Simo Mraović, Goran Nuhanović, Sinan Gudžević, Ervin Jahić, Boris Dežulović i Miljenko Jergović,Lucija Stamač.
Trećim izdanjem, 2004. godine, festival dobiva svoj međunarodni karakter jer su na njemu gostovali Nail Griffiths iz Velike Britanije, Jurij Hudolin iz Slovenije te Andrej Nikolaidis iz Crne Gore pored Renata Baretića, „miljunašice“ Mire Bićanić, Borisa Dežulovića, Zorana Ferića, Tatjane Gromače, Ivice Ivaniševića, Miljenka Jergovića, Senka Karuze, Sime Mraovića, Tahira Mujičića, Drage Orlića, Borivoja Radakovića, Nenada Rizvanovića, Đermana Senjanovića i Ante Tomića.
Četvrti put, 2005. godine, manifestacija ima tematski program pod odabirom selektora Jurice Pavičića i Tahira Mujičića te se širi četvrtom večeri u Vrboskoj, pored prethodnih triju u Starom Gradu na živopisnom trgu Škor. Tada su gostovali Andrej Nikolaidis iz Crne Gore i Vladimir Arsenijević iz Srbije, zatim Pete Ayrton, Tony White, Ann Davis i Nail Griffiths iz Velike Britanije, Ahmed Burić i Irfan Horozović iz Bosne i Hercegovine te Veljko Barbieri, Stipe Čuić, Boris Dežulović, Nikola Đuretić, Zoran Ferić, Dubravko Jelačić Bužimski, Miljenko Jergović, Goran Nuhanović, Ante Tomić, Edo Popović i Roman Simić. Tada su bile predstavljene i dvije knjige, „Kroz polja Asfadela“ Nataše Badovinac Ostojić i „Majstori s mora“, antologija tekstova o Hajduku grupe autora.
Peti Faro(pi)s, 2006. godine, bio je bogat, tematski razgranat, ozbiljno se predstavilo i čitalo nekoliko novih knjiga, a sve u selekciji Tahira Mujičića i Ervina Jahića.
Šesti po redu Faro(pi)s pred mnogobrojnom publikom otvorio je poznati bolski "maestro" - "antifašistički" umjetnik sa dva prezimena i jednim nadimkom - Ivica Jakšić Čokrić Puko, svojom "Poslanicom Starograjanima" sa svoja „Tri tenora –škojara“.
FARO(pi)S se tradicionalno održava na prekrasnom trgu Škor koji je okružen balkonima do kojih se dolazi kamenim vanjskim stepenicama. Preko balkona, teraca,vise grmovi cvijeća koji daju dojam punine i tereta, dok se kamena arhitektura nudi u svoj svojoj čistoći i tvrdoći.01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |