Faros Maraton

Neposredan povod za organiziranje MEĐUNARODNOG PRVENSTVA HRVATSKE U DALJINSKOM PLIVANJU, popularnog Faros Maratona, bio je kazališna predstava posvećena moru “Domagojada” u izvedbi glumačke družine Relje Bašića “Histrioni” u ljeto 1974.g. na trgu “Škor” u Starom Gradu. Potaknut sadržajem te predstave, Vicko Šoljan došao je na ideju da bi se u Starome Gradu, s obzirom na idealnu konfiguraciju zaljeva, mogao organizirati plivački maraton i na taj način animirati i zabaviti turiste. Tu ideju odmah je povjerio svojim najbližim suradnicima. U Stari Grad su pozvali poznatog publicistu i novinara iz Splita Franu Jurića i tada najboljeg svjetskog maratonca legendarnog Veljka Rogošića. Složili su se da za početak organiziraju mini maraton od Gradske luke do rta Baba i nazad dužine 3.620 m da bi vidjeli reakciju i interes domaćeg pučanstva i mladeži.
Kako su reakcije bile izuzeto pozitivne, a odaziv iznad svih očekivanja odlučili su slijedeće 1976. godine organizirati veliki maraton od gradske luke do rta Kabal i nazad dužine 16.000 m. Najteže je bilo početi.
Prvo Međunarodno prvenstvo u daljinskom plivanju održalo se 1976. godine. Prvi od 11 plivača i 1 plivačice na cilj je stigao Veljko Rogošić s vremenom 3:50,10, a plivačica Jasna Efendić je stigla 3. Već je drugi maraton bio međunarodno natjecanje, jer je nastupio Boris Ferjenčik iz Bratislave.
Tako je počelo. Sve nakon toga je blistava povijest o kojoj su napisane tisuće novinskih članaka, među kojima posebno mjesto zauzima velika reportaža na cijeloj stranici u najpoznatijem svjetskom sportskom listu francuskom L'EQUIPE koji se prodaje u više milijuna primjeraka diljem svijeta, te nekoliko knjiga, snimljene mnogobrojne reportaže domaćih i inozemnih radijskih i TV kuća.
Od prvog pobjednika legendarnog Veljka Rogošića pa do posljednjeg Marka Warkentina (SAD) na stazi u starogradskom zaljevu ogledali su se svi najbolji europski i svjetski maratonci i nema svjetskog ili europskog prvaka koji nije plivao na Faros maratonu.

39. Faros Maraton održati će se 30.kolovoza 2014. godine s već tradicionalnim startom u 8.00 sati ispred Gradske vijećnice.
Više informacija o Faros Maratonu možete doznati 
ovdje.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |