Jematva u Starogradskom poljuNakon cijele godine napornog rada, brige i pažnje,  rujan je mjesec kada će se vidjeti što je u vinogradima učinjeno i koliko će litara vina biti proizvedeno. Međutim vinogradi nam mogu pokazati i da, koliko god mi bili samouvjereni, ipak nešto drugo izvanjsko odlučuje o sudbini našeg vinograda. I tako to ide već više od 8000 godina. Arheolozi kažu da je najstarija posuda u kojoj se držalo vino ona s planine Zagros u Iranu. Tih šest zemljanih posuda od devet litara bile su sastavni dio velike neolitske kuhinje u kojoj se spremala hrana za poveću obitelj. Drugi znanstvenici tvrde da su vinovu lozu prvi kultivirali Egipćani, pa zatim Grci i Rimljani, koji su vino i vinograde proširili na sjever Europe.
Popis neprijatelja vinograda je dugačak. Trebalo se obraniti od bolesti, od tuče... U tridesetak minuta može biti izgubljen cijeli urod, a posljedice se mogu osjećati godinama. Zvonilo se, molilo, lupalo iz mužara. Od lopova se vinograd čuvao stražama. Ali, došao je i taj dan kada počinje jematva, targonje ili berba, posve sve jedno.
Trud i rad, znanje i znanost pod našom su kontrolom, ali vinograd je i nešto više. Vinograd je eksperiment u kojem čovjek nije uvijek pobjednik.
Jematva je već odavno i turistička atrakcija. U Pregradi se na berbu zove već od 1939. ''Polazak autobusa od buffeta Dušak, Palmotićeva 3, u 6 sati ujutro'', piše na voznoj karti. A tako je i u cijelome svijetu, od Francuske od Kalifornije i na otoku Hvaru. 

Jematva u Starogradskom polju

Jematva je vrijeme kada Starogradsko polje, nakon nemilosrdne ljetne žege, odjednom postaje žvahno puno žamora, ljepih boja, okusa i mirisa. Vinogradarstvo u Starogradskom polju dio je naše kulture i civilizacije i tako još od 384. Godine pr. Kr.kada su grci, podijelivši polje međama, dali ga na korištenje svojem plemstvu. Antička parcelacija još dan danas je vidljiva u polju zašto ga je UNESCO i uvrstio na listu svjetske kulturne baštine.
Cilj i svrha je proizvesti vino, piće koje opija koje nas pomiče iz stvarnosti u neka druga stanja. Priznajmo, zar nije neobično koliki se godišnji trud i muka u vinogradu podnosi samo da bi se na kraju blaženo opili? I svi s veseljem odlaze u jematvu, pjevajući ponosni što se godina bliži kraju i što će doći smiraj zime, kada zamiru radovi na polju i vinogradu.
Vrijeme je za svadbe, obrede, običaje. Jer nije rad stvorio čovjeka, nego ples i pjesma. Sve kulture imaju nešto što ih opija i olakšava pogled na stvarnost, a mi nismo iznimka. Kada jematva prođe, napetost raste. Mora se čekati taj tajanstveni trenutak kada će mošt postati vino. Kao što kaže reklama – 95% vina popije se do nove berbe.
Naravno da se vinograd može obrati i strojno. Jedan stroj – šezdeset berača. Ali, nije to ona jematva o kojoj govorimo. Nema tu bažulja i kolača. Nema ni pjesme ni djevojaka koje, visoko zadignutih suknji, gaze grožđe u kacama. Bez brige, uvijek će biti tih malih vinograda u kojima će se odvijati obiteljski i prijateljski rituali koji slave život i vino.
Nemojte zaboraviti: prvo Isusovo čudo, zbog kojeg su mu učenici povjerovali, bilo je pretvaranje vode u vino. I to na svadbi!01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |