Kroničar Srinje kole

Antonijo Botteri, fotograf kroničar našega maloga mista, osoba je koju će zasigurno svi starograđani pamtiti. Često ga se moglo vidjeti gdje sjedi na stolcu, preko puta portuna svoje rodne kuće u blizini znamenite Srinje kole, pomalo dremuckajući i uživajući u poslje- podnevnoj ariji starogradskih kola. Kada bi aparat slučajnih ili namjernih prolaznika, turista škljocnuo okrenuo bi se, podigao obrve iznad naočala i započeo pričati svoju životnu priču.
Antonijo Botteri svoj je prvi fotografski aparat nabavio još 1935. godine i od tada pa sve do smrti, bilježio je i male i velike, javne i privatne, vesele i tužne događaje u Starome Gradu. Fotografski materijal nabavljao je kataloškim narudžbama u Zagreb, a u njegovoj bogatoj arhivi najstariji su negativi iz 1936. godine. Najzanimljivije fotografije iz iste godine su snimke prvog autobusa koji je povezivao Stari Grad i Jelsu. Iste te godine snimio je i još jedan važan događaj, posjet engleskog kralja Eduarda VIII Starome Gradu.

Slike meštrove mladosti

Iza sebe ostavio je arhiv od pedesetak kutija s filmovima koji su označeni po motivima: mužika, pjevački zbor, Hektorović, sprovodi, procesije, vjenčanja, putovanja, Hektorović....
No naš kroničar iz Srinje kole s nemalim historičarskim nervom, potekao je iz obitelji koja je moralno i materijalno pomagala svoj grad. Nije samo uživo fotografirao svakodnevno skoro 8 desetljeća, nego je i presnimavao još starije fotografije o Starome Gradu. Najstarija presnimljena fotografija iz njegeovog arhiva je još iz 1874. godine.
Šjor Antoniju najprivlačnija su bila poglavlja o likovima i sredinama što ih je sam dospio upoznati i doživjeti - često je znao naglasiti u mnogobrojnim intervjuima. Zabavno i anegdotalno zapisani su medaljoni o popularnim svećenicima, don Enrikotu i don Franetu Šilotu, a zatim o Sansiru i glumcu Srećkotu Balarinu. No slučajno ili ne, najopsežnije i najprisnije tretirao je poglavlja o brijačnicama Staroga Grada koje su u jednom času preuzele ulogu kulturnih salona i čuvanja mjesne tradicije a u drugom bile pozornicom pravih klošmerlovskih situacija.
No Stari Grad nije bio njegov književni prvjenac. Svoju prvu knjigu , „Srinjo kola moje mladosti“, objavio je 1999. godine i uz izuzetno vrijedne dokumentarne fotografije između dva svjetska rata, dopisao je mnoge zanimljive činjenice i kronološke podatke o ulici u kojoj je proveo čitav svoj život.
Mnogim mještanima Staroga Grada tom je knjigom vratio iz zaborava jedno vrijeme, koje bi bez njega netragom nestalo. Stil pisanja, pa i koncept ove knjige do ganuća je jednostavan, gotovo naivan, ali kad naš kroničar, jednostavno kao u nekom statističkom biltenu, pobroji sve dućane, obrte i zanate koji su cvjetali u Srinjoj koli, onda se i strožem čitatelju učini da je to sasvim dovoljno uz njegove fotografije a da se posve lagano maštom otplovi u to zlatno doba njegove mladosti.

Život s fotoaparatom i klarinetom

U vrtlogu drugog svijetskog rata, šjor Botteri je u jednom trenutku ostao i bez fotoaparata ali i bez klarineta kojeg je volio svirati.
Znao je pričati da kad su talijani okupirali otok, jedan njihov oficir tražio je od Botterija da mu dadne fotoaparat s obećanjem da će ga vratiti. Kako nije bilo diskusije o takvim zahtjevima, šjor Antonijo mu ga je dao. Međutim aparat mu više nisu vratili. Onda dalje, jedne noći došli su partizani i tražili da im dadne klarinet, što je i šjor Antonijo učinio, ponovno bez diskusije, pa je tako ostao i bez klarineta.
No sve je to bilo prošlo i šjor Antonjio si je nabavio i novi fotoaparat i novi klarinet, jer kako je znao reči, život bez njih bio bi besmislen.

IN MEMORIAM: šjor Antonijo Botteri (1921 - 2012)

Fotoarhiv Botteri


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |