Lipanj-mjesec lavandinog cvijetaLipanj je mjesec kada je otok Hvar ljubičast baš poput boje lavandinog cvjeta. Cestom iz Staroga Grada preko Selaca, Velog Grablja i Brusja pa sve do grada Hvara po obroncima brda, polja su hvarske lavande po svom mirisu poznate diljem svijeta. 

Hvar-otok lavande

Kako je otok Hvar jedan od najsunčanijih na Mediteranu, a upravo sunce jest ono što lavandu s Hvara čini tako mirisnom, ne čudi što je otok Hvar poznat i kao otok lavande. Koliko je ona važna za otočane svjedoče nam stanovnici Velog Grablja, sela najpoznatijih uzgajivača hvarske lavande, koji su upravo tom cvijetu posvetili čitavi jedan festival- Festival lavande.

Festival lavande u Velom Grablju

Festival započima  krajem lipnja mjeseca  netom prije žanje ( branja) a na festivalu, naravno, sve je u znaku lavande: marmelada od Lavande, nogometni klub Lavanda, krema od lavande, svijeće od lavande, sladoled od lavande, slatko od lavande, med od lavande, slike lavande, Lavanderman- poznati strip junak itako dalje i tako dalje a to je samo dio asortimana proizvoda koji se mogu naći na fešti od lavande.

Žanja lavande

Kada Festival lavande završi, započima žanjanje. Ovisno o vremenskim uvjetima ali najčešće u prvim danima mjeseca srpnja. Na žanjanje se ide već ranim jutarnjim satima, oko 4, i tako desetak dana a onda je na redu kuhanje cvijeta kako bi se dobila esencija. Da se tada nešto posebno dešava zasigurno će primijetiti svi oni koji prolaze kroz sela- miris koji se širi stotinama metara od mjesta na kojem se lavanda kuha, doista garantira poseban doživljaj za osjetila.

Lavanda, nekada i sada

Tradicija proizvodnje lavande važan je dio načina života otočana. Taj mali grm pun ljubičastih cvjetova zasigurno je othranilo mnoge stanovnike otoka, školovala mnoge hvarske profesore, advokate, doktore... Iako je više nema u količinama u kojima se prije proizvodila, još je uvijek važan dio otočne poljoprivredne proizvodnje. Međutim ono što se jest promijenilo je to da se u današnjim danima od lavande proizvodi široka paleta suvenira, dok se nekada ranije proizvodilo samo ulje koje se onda prodavalo proizvođačima kozmetičkih preparata. Suvenire od lavande možete kupiti u svakoj otočnoj suvenirnici ili na štandovima.
Stoga prilikom povratka s otoka Hvara, ponesite neki od proizvoda od lavande ili samo probajte slatko od lavande ili pak sladoled od lavande a to će vas čitavu godinu neodoljivo podsjećati na jedan od najljepših otoka na svijetu, dok se ponovno ne vratite.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |