Ronilački biseri

Za ronioce Hvar je otok s tisuću mogućnosti. Njegove ljepote ne nalaze se samo na kopnu već je i more, koje ga okružuje, ponešto uzelo za sebe a to će pokazati samo onima koji se usude uroniti u njegove dubine.

Rt Kabal nalazi se na istočnoj strani starogradskog zaljeva a najzanimljiviji dio za ronioce je tunel koji se nalazi na samoj punti, točno ispod svjetionika.
Ulaz u tunel je na 9 metara dubine a izlaz s druge strane rta na 17 metara.  Sam tunel je dug oko 25 metara. Osim tunela, cijelo područje oko rta zanimljivo je za ronjenje jer već na 7-8 metara dubine od obale teren pada na pedesetak metara.
Lokacija je izrazito bogata biljnim i životinjskim svijetom tako se mogu vidjeti jata fratrih, salpi i ljepi primjerci trlje od kamena. Preporučuje se iskusnijim roniocima.

Rt Smočiguzica nalazi se na sjeveroistočnoj obali poluotoka Kabla na približno pola puta između Staroga Grada i Jelse. Brod je najbolje usidriti na pedesetak metara od rta, u uvali koja je dobro zaštičena od sjeverozapadnih vjetrova. U samoj uvali skriva se pozicija koja je zanimljiva za sve kategorije ronilaca kao što je greben koji je uzdignut iz samog završetka rta. Ako se krene od obale teren se spušta do 17 metara gdje se uzdiže stijena visoka 10 i promjera oko 30 metara a nalazi se na rubu stepenica nakon kojih teren pada okomito na 45-55 metara.  Zid je prepun rupa iz kojih uvjek vire pokoji ugor, jastog ili škarpina. Ali ono što vas može najviše dojmiti je pogled s vrha grebena u morski bezdan. Gornji dio, do 20 metara dubine, idealan je za početnike dok je donji dio ipak za iskusnije ronioce. 

Dvije nautičke milje od rta Smočiguzica, istočno, nalazi se uvala Tatinja. Na njenoj istočnoj punti, 20 metara od obale, nalaze se ostaci potopljenog broda. Brod je, prema dostupnim podacima, potonuo između 1813. i 1815. godine. Na 30 metara dubine još ima ostataka tereta koji se uglavnom sastoji od keramičkog posuđa. Uz malo sreće može se pronaći i pokoji novčić s austro-ugarskim grbom. 

Istočno od uvale Tatinja nalazi se Zala luka. Zala luka zanimljiva je zbog zida koji se nalazi na njenoj zapadnoj obali. Zid kreće od obale i proteže se u smjeru sjevera. Zanimljiv je svim kategorijama ronioca jer počimlje već na nekoliko metara dubine te blago pada do 20 metara, a onda se obrušava na 50 metara. Obradovati će iskusnije ronioce.

U uvali Pelegrin nalazi se skriveni potopljeni brod iz drugog svjetskog rata. Sidriti se može uz zapadnu stranu uvale i odatle krenuti u potragu za brodom. Pješčano tlo će vam malo otežati potragu ali kada dođete u blizinu lako ćete uočiti provu tridesetmetarskog broda koji još uvijek strši iz dna. Olupina se nalazi u blizini samog ulaza u uvalu s ljeve strane na oko 18 metara dubine. Najveća dubina urona je 30 metara a hoćete li vidjeti olupinu broda, ovisi o bistrini mora tog dana.
01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |