Vina otoka HvaraMožemo li govoriti o hvarskom plavcu, odnosno plavcu hvarskog vinogorja kao prepoznatljivoj kvaliteti vina kada je poznato da se vino plavac proizvodi od grožđa sorte plavac mali čiji je zemljopisni areal rasprostranjenosti znatno veći.
Svakako da možemo jer kvalitetu vinu daje sorta, stanište, klima te mogućnosti i uvjeti proizvodnje.
U hvarskom vinogorju sortu plavac redovito prati i sorta drnekuša koja je nešto bogatija kiselinama, što plavac čini svježijim, pitkijim i pogodnijim za starenje. Za plavac mali, sortu kasnog dozrijevanja, koja ima velike potrebe za toplinom važno je što Hvar ima vrlo veliki broj sunčanih sati godišnje.
Tradicijska proizvodnja plavca na Hvaru je vrlo stara i raširena, tako da su se s vremenom profilirala vina prepoznatljive i različite kvalitete: plavci s južnih padina otoka Hvara, plavci s pjeskovitih položaja, plavci s brežuljkastih položaja sjevernog dijela otoka te plavci proizvedeni od grožđa starih vinograda.
Kvalitetna vina plavca proizvode se i u Starogradskom polju, intezivne su crvene boje, ugodna, svježa i skladna.01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |